Laxfärsbiffar med Äggnudlar
LAXFÄRSBIFFAR
Fina små biffar av lax som går fort och lätt att göra. De blir lite porösare med ägg än med potatismjöl. .
Ca 600 g laxfilé utan skinn och ben
150 g Fetaost
1 ägg eller (1 msk potatismjöl)
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Smör till stekning
2 pkt nudlar, 200 g
1-2 msk sesam- oliv- eller rapsoljaTill servering
Sweet chilisås
½ isbergssalladshuvud
Skär bort skinnet på laxfilén. (Det går lätt om man först skär bort en liten bit, grabbar tag i skinnet och trycker sedan kniven ner mot skinnet hela vägen.) Skär fisken i grova bitar. Lägg bitarna i en skål och kör hastigt med en handmixer. Låt det inte bli en alltför slät massa.
Tillsätt smulad fetaost, ett ägg eller (potatismjöl) och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Forma till biffar med blöta händer och stek i medelvarm panna med smör cirka 4 minuter på varje sida.
Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Häll av och tillsätt 1-2 msk av önskad olja.
Koka sockerärtorna i 1 minut. Häll av. Skölj och strimla salladen fint. Arrangera salladen på ett fat. Blanda ner sockerärtorna och häll på en vingrette (1 del olja, 2 delar vinäger samt salt och peppar). Sockerärtorna kan också serveras bredvid och då gärna med en klick smör.
Servera laxfärsbiffarna med nudlarna, sweet chilisås samt grönsalladen.
Kommentar: Jag personligen tyckte det var väldigt mycket smak, men sen är jag ju gravid också. Kenta älskade dessa och ville absolut ha mer av de!
Men vill man ha en mildare smak kan man ta fetaosten i salladen istället, eftersom både lax och feta har rätt stark karaktär var för sig, sen kan man minska på saltet också :)
Och som ni ser finns det tomater på bilden men inte receptet. Jag ville ha mer färg, så jag stekte tomaterna i vitvinsvinäger och olja och svartpeppar och salt...en varm vinägrett ? ;)
Jag tog portionslax från Norge, funkade utmärkt... ett tips är att låta biffarna stå en stund, de blev lättare att steka och mer formbara..
4 av 5!